Sinterklaasbank 2017

95f9ea13-e8a2-4790-b31d-78d868ea5b97

Vorig jaar was het tijd om het roer om te gooien! Dit jaar zetten we die koers door. Alle kinderen in heel Nederland die rond het bestaansminimum leven kunnen een beroep doen op de Sinterklaasbank. Zij kunnen worden aangemeld via een intermediair welke beroepsmatig en persoonlijk betrokken is bij het gezin. Aanmelden kan heel eenvoudig middels de knop op onze homepage. De rest wijst zich vanzelf

Ik kan me de aanleiding tot het oprichten van de Sinterklaasbank nog goed herinneren. De keer dat ik een kale woning instapte, zonder gas of licht. Aan de muur hing één tekening vol knalkleuren, erop stond Sint en zijn Pieten op de pakjes boot. Dit contrast greep me zo aan, die tekening ben ik nooit vergeten. Die avond bracht ik mijn dochtertje naar bed. De volgende ochtend werd ze met rode wangen van de spanning wakker en rende direct naar haar schoen om te kijken wat Piet erin had gestopt. Dat gevoel zou het kindje van de tekening nooit ervaren. Het brak mijn hart.

Door mijn werk bij de politie zie ik meer dan de gemiddelde burger. Als ik af en toe hoor hoe “burgers” en/of  “BN’ers” worden geraakt door bepaalde situaties zou ik bijna zeggen “loop eens een maand met een hulpverlener mee”.  Hulpverleners worden dagelijks geconfronteerd met leed. En je zou geen mens zijn als het je niet raakte. De ene keer meer dan de andere.  Ook ik heb nog steeds, na ruim 30 jaar politie, momenten dat een situatie me zo raakt dat ik het “mee naar huis neem”.

Ooit werd ik aangesproken door een collega. Hij was beroepsmatig betrokken bij een gezin met 6 kinderen. De situatie was ronduit schrijnend. Hij vroeg of we niet wat over hadden van de Sinterklaasbank. Deze kinderen hadden werkelijk niks en waren ook nergens bij aangesloten. Gelukkig was het op tijd en alle 6 kinderen hebben een geweldige 5 december avond gehad. Mijn collega, een politieman, was de intermediair. Een van de kinderen had als grootste wens een gordijn voor het slaapkamerraam! Dit even voor uw beeldvorming.

Ook werden wij benaderd door een medewerkster van een gemeente. Zij werkt met mensen aan het voorportaal van de hulpverlening. Mensen die jaren bezig zijn hun hoofd boven water te houden. Mensen die nog nergens hulp krijgen. Mensen die veel moeite doen de schaamte opzij te zetten.  De gemeenteambtenaar vertelde ons dat dit haar soms enorm raakt. Zij wilde deze kinderen graag aanmelden bij de Sinterklaasbank. Helaas stond het gemeentebestuur ons niet toe deze kinderen te helpen. Men vond dat de gezinnen eerst aangemeld en geaccepteerd moesten zijn binnen het hulpverleningscircuit zoals bv de voedselbank. Wij zien dat anders. Want juist de mensen die nog nergens bij zijn aangesloten hebben het het zwaarst.

En dan de juf of meester van school. Dagelijks hebben ze contact met de kinderen in hun klas. Ze weten precies in welke gezinnen het financieel niet goed gaat. Natuurlijk hebben wij al een pilot gedraaid op scholen. Echter toen zagen wij dat men alle kinderen die gebruik maakte van een gemeentelijke regeling die je krijgt bij tot max 120% van het bestaansminimum mee wilde laten doen. Dat is niet wat wij bedoelen.Het is te gemakkelijk. Het kan namelijk heel goed zijn dat een ouder net teveel verdiend om in aanmerking te komen voor deze gemeentelijke regeling maar het financieel nog veel zwaarder heeft. Soms is het moeilijk om als juf/meester ouders aan te spreken op de mogelijkheid van de Sinterklaasbank. Je zegt daarmee namelijk dat je ziet dat het financieel niet goed gaat binnen een gezin. Iets wat veel mensen nou juist willen verbergen. Maar ook dan heeft de Sinterklaasbank een oplossing. Heb jij zo’n situatie? mail ons dan info@sinterklaasbank.nl

Hoe mooi is het dat je als hulpverlener gewoon een keer Sinterklaas mag zijn voor een gezin dat het echt heel erg nodig heeft? Dat is wat wij beogen. Want geven is zoveel mooier dan ontvangen.

Andersom geldt het natuurlijk ook. Als een gezin het financieel heel moeilijk heeft kan het in samenspraak met de hulpverlener een aanvraag doen. Dat kan je werkgever of huisarts zijn, maar ook een maatschappelijk werker of een wijkcoach. Het is heel belangrijk om goed te motiveren waarom je in aanmerking wilt komen.

Wij willen in 2017 graag 5000 kinderen een mooie 5 december avond bezorgen. Daarnaast zijn wij een pilot gestart en geven wij elke maand een “maandcadeau” weg. Zo mag David een nacht slapen in de brandweerauto van Jan Klaassen Dromenland en gaat Anisha’s grootste wens in vervulling. Zij gaat een dagje naar de Efteling. Voor veel kinderen heel gewoon maar voor sommige heel bijzonder.

Bedankt voor het bezoeken van onze site.

Elisa Nuij

(foto: Yasmin Hargreaves)