Sinterklaasbank 2006 – 2018

FullSizeRender 3

Voor de mensen die onze site voor het eerst bezoeken zal ik een korte uitleg geven over het ontstaan van de Sinterklaasbank.

Ik kan me de aanleiding tot het oprichten van de Sinterklaasbank nog heel goed herinneren. Het moment dat ik de kale woning binnen stapte. Gas en licht waren afgesloten. In de keuken stond een oranje gasstelletje wat je normaal op de camping gebruikt. Op de vloer lagen matrassen. Hier en daar lag wat verdwaald oud speelgoed. De muren waren kaal. Aan een van de muren hing een tekening in mooie kleuren, ik zag Sint en zijn Pieten op de pakjes boot. De fleurige tekening in contrast met de kille woning greep me enorm aan. Die avond bracht ik mijn dochtertje naar bed. De volgende ochtend werd ze met rode wangen van de spanning wakker en rende direct naar haar schoen om te kijken wat Piet erin had gestopt. Dat gevoel zou het kindje van de tekening nooit ervaren. Het brak mijn hart.

Door mijn werk bij de politie zie ik meer dan de gemiddelde burger. Hulpverleners worden bijna dagelijks geconfronteerd met leed. En je zou geen mens zijn als het je niet raakte. De ene keer meer dan de andere. Ook ik heb nog steeds, na ruim 30 jaar politie, momenten dat een situatie me zo raakt dat ik het “mee naar huis neem”.

Ik ben geen type van “ik stond erbij en ik keek ernaar” dus besloot ik er wat mee te gaan doen. Dit werd de Sinterklaasbank.

Het Sinterklaasfeest gaat voor ons verder dan alleen het krijgen van een cadeautje. Het snuffelen in de folders van de Sint, een verlanglijstje maken het hoort er allemaal bij. De beleving is misschien nog wel mooier dan het cadeau zelf. Daarnaast vinden wij dat juist kinderen in deze doelgroep een zelf gekozen cadeautje moeten kunnen krijgen. Sinterklaas heeft immers pakhuizen vol.

In 2006 zijn wij van start gegaan met 50 kinderen. Dit aantal verdubbelde zich jaar op jaar. De Sinterklaasbank werd (helaas) zo groot dat we bijna ten onder gingen aan ons eigen succes.

In 2015/2016 besloten we daarom van koers te gaan wijzigen. De reden hiervoor was tweeledig. De Sinterklaasbank is een stichting voor mensen en door mensen. Wij hebben geen ambitie een “bedrijf” met een dikbetaalde directeur en een mooi kantoor te worden. Wij willen dit gewoon blijven doen naast onze banen. Dat werd echter steeds moeilijker. Zelf spaarde ik zoveel mogelijk verlofdagen en overuren om aan het eind van het jaar twee maanden uit te kunnen roosteren. Maar ook dit bleek uiteindelijk niet meer voldoende. Daarnaast schepte de oude manier van werken een vorm van ongelijkheid. Alleen kinderen die aangesloten waren bij de doelgroep van de plaatselijke vrijwilliger konden mee doen.

We zijn afgelopen twee jaar enorm druk geweest met de koerswijziging maar het resultaat mag er wezen. In 2017 is onze nieuwe geautomatiseerde systeem in gebruik genomen. Inschrijven is hierdoor een stuk eenvoudiger geworden. Daarnaast kunnen nu alle kinderen in Nederland, op of rond de armoedegrens, een beroep doen op de Sinterklaasbank. En wat nog mooier is, we zetten de mensen weer terug in hun eigen kracht. Want in plaats van ze de cadeaus ingepakt en voorzien van een naametiket in de handen te drukken mogen ze nu zelf naar Intertoys om de cadeaus uit te kiezen. Op deze manier doen ze weer helemaal mee en kunnen in intieme kring pakjesavond vieren. Net als ieder ander in Nederland.

In 2017 hebben wij op deze manier al ruim 4500 kinderen kunnen verblijden op 5 december. Kinderen waarbij de Sint anders het huisje voorbij had moeten rijden. Ons systeem heeft zichzelf bewezen. In 2018 zijn we de 5000 gepasseerd.

Naast de 5 december cadeaus zijn wij in 2017 ook gestart met het geven van een “wenscadeau”. Kinderen mogen hun wens, of die voor een ander kindje, insturen. Klik hier om er meer over te lezen.

Ook zijn wij afgelopen jaar een klein beetje van het pad geweken. We  hebben jong en oud samengebracht.  Twee 11 jarige Pietjes hebben ruim honderd ouderen bezocht en verrast met een heerlijke chocoladeletter. Ouderen die soms zelden bezoek ontvangen en voor wie het vaak al heel lang geleden is dat er op hun deurtje werd geklopt. Wat een dankbaarheid! Kijk mee!

Wij bestaan inmiddels 12 jaar. De Sinterklaasbank ontvangt geen subsidie, wordt niet ondersteund door loterijen of BN’ers. Wij zijn een stichting voor en door mensen. Want wij geloven erin dat als we allemaal een beetje geven we bergen kunnen verzetten. En tot nu toe hebben we dat bewezen, mede dankzij onze donateurs!

Helpt u mee? dit kan met een donatie of een leuke actie.

Samen zorgen we ervoor dat er op 5 december ruim 5000 gezichtjes gaan stralen!

Heeft u vragen? dan mag u ons altijd mailen info@sinterklaasbank.nl

Hartelijke groet, Elisa Nuij