Wat doen we nu precies?

Voor veel gezinnen in Nederland is ‘Sinterklaas’ helemaal geen feest, vanwege persoonlijke financiële nood. De Goedheiligman gaat aan hun deur voorbij. Maar hoe leg je een kind uit dat Sinterklaas er niet voor hem of haar is? Dat valt niet uit te leggen.

Die kinderen maakt de Sinterklaasbank al sinds 2006 blij met een cadeau.

ea9e-1-MjYyMTk4NDktYjhhNmFh

De Sinterklaasbank onderscheidt zich van andere initiatieven en organisaties door kinderen hun eigen cadeau te laten kiezen; een ‘wenscadeautje’ dus. En daar hoort de voorpret, zoals het kunnen bladeren in de folder van de speelgoedwinkel, kruisjes zetten en een verlanglijstje maken, helemaal bij. Dat is wat het Sinterklaasfeest voor kinderen zo bijzonder maakt. Want wat als je een Barbie krijgt terwijl je droomt van Playmobiel? Wel willen we met nadruk zeggen dat wij niet tegen tweedehands zijn, verre van dat. Voor een verjaardag is tweedehands prima maar met Sinterklaas zien wij het anders. 1 keer per jaar een cadeautje wat je echt heel graag wilt hebben, wat je zelf uit hebt mogen zoeken, wat je vol trots op school kan laten zien. Dat is toch niet teveel gevraagd? Sinterklaas is een geweldige mythe. Laat alle kinderen even meegaan in dit sprookje.

0c82-1-MjYyMTk1MzYtNTM2NmE3-2

Alle vrijwilligers en het bestuur doen dit naast hun baan. Gewoon van achter de keukentafel. Wij doen dit allemaal vanuit ons hart. Achter onze stichting staat geen “bedrijf”. Wij krijgen geen subsidie en hebben geen structurele inkomsten. Ons motto: strijkstokken horen in een orkest en niet binnen een stichting.

0c82-1-MjYyMTk1MzYtNTM2NmE3-1

Afgelopen jaren is gebleken dat veel charitatieve instellingen en stichtingen zich richten op dezelfde “gangbare” doelgroepen. Hierdoor ontstaat een vorm van ongelijkheid. Mensen laten niet graag zien dat het slecht met ze gaat.  De Sinterklaasbank steekt daarom enorm veel energie in het vinden van de echte verborgen armoede. Wij zoeken samen met maatschappelijk werk, schuldsanering en bijvoorbeeld werkgevers naar kinderen die echt naast de pakjesboot vallen. Wij verplichten mensen niet uit hun anonimiteit te komen. U kunt zich voorstellen dat als je niet wilt laten zien dat het slecht met je gaat je niet graag naar een feest gaat dat georganiseerd is voor deze specifieke doelgroep. Dat hoeft ook niet. Wij respecteren de privacy en gunnen het mensen een intieme 5 december avond alleen met het gezin.

0c82-1-MjYyMTk1MzYtNTM2NmE3

Vaak worden wij in 1 adem genoemd met de voedselbank. Toch worden wij liever vergeleken met de SNS of de Rabobank, de ING of de ABN-AMRO. Wij zijn namelijk de “bank” van Sinterklaas. Wij sparen geld. Het verschil tussen onze bank en de reguliere banken is dat wij u geen 0,2% rente geven. Met uw geld geven wij een kind een mooie jeugdherinnering. Met uw geld zorgen wij ervoor dat een kindje ook even onbezorgd kan genieten van de mooiste mythe van Nederland. Met uw geld halen wij even wat last van de schouders van ouders. Ouders die elke maand moeite hebben om financieel het hoofd boven water te houden.

0c82-1-MjYyMTk1MzYtNTM2NmE3-4

Als een hulpverlener even Sinterklaas mag zijn:

“”Hallo Sinterklaasbank medewerkers, ik heb gisteren een berichtje gekregen van de moeder van het gezin dat ik heb voorgedragen bij jullie om een cadeautje te krijgen… Nou het waren hartjes en foto’s van jullie brieven en bedankjes en kusjes wat de klok sloeg… ik ben zoooo ontzettend blij dat zij zo verwend worden door jullie… en wat hadden deze kinderen een plezier, ze zijn meteen aan het plakken, knutselen en tekenen geslagen, ze waren zooo enthousiast en blij en dát is precies wat zij eens even nodig hadden… twee zieke kinderen van de vier is zo’n enorme opgave, een vader die niet meer weet hoe hij het allemaal moet bekostigen en een verdrietige moeder … ze waren zooo gelukkig en blij door jullie bericht en daar wil ik me heeeeel hartelijk voor bedanken bij jullie, wat goed dat jullie bestaan, Dankjewel !!!”