Veldhoven doneert aan de Sinterklaasbank

Mariska bedankt!

DSCF7831 (2)

Enthousiast heeft Stichting De Sinterklaasbank na het Sinterklaasfeest een bedrag van maar liefst € 1.100 in ontvangst genomen. Burgers en winkeliers in de Gemeente Veldhoven hebben massaal gedoneerd aan het goede doel dat zich inzet voor kinderen uit gezinnen zonder voldoende financiële middelen. Initiatiefneemster Mariska Heerkens vertelt over de inzamelingsactie en hoe dit bedrag tot stand is gekomen.

‘Begin november liep ik bij toeval langs de nieuwe vestiging van de Voedselbank. Mensen met volle boodschappentassen kwamen naar buiten. Natuurlijk weet je dat mensen gebruik maken van deze organisatie. Maar als je kleine kinderen aan de hand van ouders naar buiten ziet komen, dan voelt dat niet fijn.’ Met nog een paar weken te gaan tot Sinterklaas in het land aankwam, vroeg Mariska zich af hoe deze jonge gezinnen het feest vieren. Dit moment was de geboorte van de Sinterklaas Inpakactie, zoals ze het zelf noemt. ‘Ik had al ooit eerder van de Sinterklaasbank gehoord, en wist gelijk dat ik voor dit doel de actie wilde opzetten.’ De Sinterklaasbank heeft het doel om kinderen uit gezinnen zonder voldoende financiële middelen een mooi Sinterklaasfeest te bezorgen. ‘Wij onderscheiden ons van andere organisaties omdat kinderen hun eigen cadeau kunnen kiezen. Daar hoort de voorpret, zoals het kunnen bladeren in de folder van de speelgoedwinkel en een verlanglijstje maken, helemaal bij. Dat is wat het Sinterklaasfeest voor kinderen zo bijzonder maakt.

Het doel van de Sinterklaas Inpakactie was om tegen een vergoeding (donatie) Sinterklaascadeau’s in te pakken. Dit werd onder andere opgepakt door het Citycentrum Veldhoven De winkeliersvereniging bood de mogelijkheid om met een inpaktafel in de City Passage te staan tijdens de drukste winkeldagen voor Sinterklaas. Hiervoor gaven ze een donatie van €600 aan de Sinterklaasbank. Winkelend publiek kon zo gratis gebruik maken van de inpakservice. Een vrijwillige donatie werd op prijs gesteld, maar was niet verplicht. ‘Om dit te bewerkstelligen waren veel vrijwilligers nodig’, vertelt Mariska. Familie, vrienden, buren, JCI de Kempen en vrijwilligers Veldhoven voor Elkaar en Eindhoven Doet, hebben geholpen. Albert Heijn Meiveld en de MultiVlaai hebben voor de innerlijke mens gezorgd, terwijl Keijzer Papier BVen verschillende winkels in het Citycentrum Veldhoven het inpakmateriaal beschikbaar stelden. Daarnaast hebben de leden van atletiekvereniging GVAC een mooie financiële bijdrage geleverd. Dit alles resulteerde in een totaalbedrag van € 1.100. ‘Met dit bedrag kunnen maar liefst 44 kinderen blij gemaakt worden’, zegt Mariska met gepaste trots, ‘We hebben dit echt samen met alle betrokken partijen voor elkaar gekregen’.
Het aanmelden van gezinnen bij de Sinterklaasbank kan alleen via een intermediair welke beroepsmatig bij het gezin betrokken is en op de hoogte is van de financiële situatie. ‘Families die onder een bepaalde inkomensgrens leven, hebben toegang tot instanties zoals de Voedselbank. Mensen die net boven deze grens zitten hebben dat niet, en hebben het daardoor vaak zwaarder. Sociale belemmeringen zoals gebrek aan een vangnet, worden ook meegenomen.